16-09-08

Goede hondenrassen, minder goede hondenrassen

PuppyPreschoolDe Amerikaan John Ross is een vermaard hondentrainer met tonnen ervaring, die in zijn boek Puppy Preschool (co-autheur is Barbara McKinney) een lijst van goede en "slechte" (lees minder goede) honden opgenomen heeft. (Boek is te koop onder andere hier).

Let wel: Ross houdt van alle rassen en de opdeling in dit boek is volledig gericht op de eigenschap of een hond gemakkelijk te trainen is en gemakkelijk te houden. Onder "problem breeds" verstaat hij rassen die er prachtig kunnen uitzien en bijzondere eigenschappen kunnen hebben, maar die een uitdaging vormen om te trainen en in te passen in een doorsnee gezin.  Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen!

Later deze week ga ik een post maken over de intelligentie van honden (Coren's boek uit 1994) en je zal zien dat dat op sommige punten nogal afwijkt van deze lijst...

Goede rassen Slechte rassen

 

De goede rassen (in willekeurige volgorde, dus er is geen rangschikking):

Poedel - Een onderschat ras meent de Amerikaanse trainer. Een Poedel is intelligent, past zich snel aan en is gemakkelijk te trainen, maar moet wel training hebben. Het is volgens Ross een vreselijke verspilling om Poedelhersens niet te laten werken. Het enige nadeel van de Poedel: de vachtverzorging.

Golden Retriever - Gemakkelijk te trainen ras dat vooral als pup uitbundig kan zijn, maar een zacht en tolerant karakter heeft. Goldens zijn erg genegen het hun baas naar de zin te maken. Ze moeten als jachthond wel de nodige beweging krijgen.

Labrador - Ras dat druk kan zijn als pup maar meestal verandert in een prettige, rustige volwassen hond. Veel bereidheid om te trainen met de baas, maar minder dan de Golden dat heeft. Veel Labradors, constateert Ross, hebben een hoge pijngrens.

Beagle - Ross is dol op de Beagle, volgens hem een beslist niet domme geweldige huishond. Het enige nadeel van de Beagle is zijn neus, die gaat hij te pas en onpas achterna en brengt hem in de problemen. Belangrijk: voed dit ras van pup af aan goed op.

West Highland White Terrier - De makkelijkst te trainen Terrier, niet zo hard als veel andere Terriersoorten. Goed karakter. Leer een Westie wel al zo vroeg mogelijk dat happerig gedrag niet gewenst is. Speel geen ruwe spelletjes met dit ras.

Dobermann - De meeste Dobermanns zijn volgens Ross 'sweethearts': intelligent en gemakkelijk te trainen. Zijn waakhondenuiterlijk mag afschrikken, van binnen kan dit ras een geweldige 'marshmallow' zijn. De Dober heeft veel waakinstinct maar Ross raadt de huishondeneigenaar beslist af om dit instinct door training verder te ontwikkelen.

Sheltie - Intelligent en heel goed te trainen. De Sheltie kan echter kefferig zijn. Leer dit ras als pup al op commando stil te zijn. Pups van dit ras beschikken over erg veel energie.

Collie - Intelligent en goed trainbaar maar veel rustiger dan de Sheltie. Gevoelig en erg gemakkelijk op te voeden. De enige Collies met gedragsproblemen zijn volgens Ross Collies die zich vervelen. Geef een Collie iets te doen, dit is een ras dat een doel in zijn leven moet hebben.

Boxer - Intelligent, gevoelig en over het algemeen goed trainbaar.  Soms echter extreem energiek en onhandelbaar. Ross onderscheidt twee types: rustige en drukke Boxers. Veel honden van dit ras hebben een hoge pijngrens. Bijten en tegen mensen opspringen van jongs af aan voorkomen.

Bichon Frise - Leuke kleine en slimme hondjes die echter langzaam volwassen worden en moeilijker zindelijk te krijgen zijn dan andere rassen. Bichons zijn gewoontedieren, speels en hebben veel gevoel voor humor. 

De "problem breeds" - de bezint eer ge begint rassen (in willekeurige volgorde, dus er is geen rangschikking):

Chow Chow - De Chow is het enige ras waar Ross echt een hekel aan heeft. Zelfs zo'n hekel, schrijft hij, dat hij de Chow Chow eigenlijk op de nummers 1, 2 én 3 van zijn lijst had willen zetten, maar daar stak McKinney een stokje voor. Ross zegt dat hij nog nooit een Chow is tegengekomen die hem niet wilde bijten. Hij vindt het humeurige en vervelende honden en onderscheidt binnen dit ras twee types: de Chow die direct agressief is en de Chow waarmee niets aan de hand lijkt totdat je iets van hem vraagt wat hij niet wil.

Siberische Husky - Erg mooi, lief en aanhankelijk maar ook extreem moeilijk te trainen. Dit ras accepteert volgens Ross moeilijk leiding van mensen. Ze zijn erg bijterig, zelfs al als erg jonge pup.

Australische Herdershond - Ross heeft zelf een Australian Shepherd en dat is volgens hem de beste hond die hij ooit heeft gehad: prima getraind, prima met kinderen, iedereen vindt het dier geweldig. Maar zijn advies: neem geen Aussie. Als dit type hond je aanspreekt, kies dan voor een Sheltie of Collie. De Australian Shepherd is namelijk een zeer intelligent, agressief, onafhankelijk 'high-energy'-ras met een sterke bewakingsdrift. Aussies vragen een enorme hoeveelheid tijd en training. Je moet dit ras steeds drie stappen voor zijn. De Australian Shepherd is nog niet zo lang officieel erkend, zijn werkinstinct is daardoor nog niet zo afgezwakt als bij veel andere rassen. Hij moet iets te doen hebben, zo niet dan krijg je een oncontroleerbare hond.

Akita Inu - Een harde hond met een koel, afstandelijk karakter en een lage bijtdrempel als hem iets gevraagd wordt wat hij niet wil doen. Een ras met veel agressieproblemen en een hoge pijngrens. Veel Amerikaanse trainers, inclusief Ross, zijn niet bereid om een volwassen Akita met agressieproblemen in hun les op te nemen.

Shar-pei - Een kale Chow, vindt Ross, hoewel dit ras volgens hem niet zo slecht als de Chow Chow is. Sommige exemplaren doen het goed in de gehoorzaamheidstraining, anderen zijn nogal humeurig. Een ras met veel vachtproblemen die het karakter kunnen beïnvloeden. Redelijk intelligent maar vraagt veel consequent handelen en doorzettingsvermogen van de eigenaar.

Old English Sheepdog - Lijken van buiten grappige clowns, maar zodra je iets van ze vraagt wat ze niet willen komt er een nare karaktereigenschap bovendrijven. Protestbijters. Blijven lang pup. Niet erg ontvankelijk voor gehoorzaamheidstraining. Gaat heel veel werk in zitten: als je besluit om een Bobtail te nemen ben je volgens Ross de ene helft van je leven aan het trainen en de andere helft aan het borstelen.

Dalmatiër - Ross zou graag hebben gezien dat Hollywood Lassie nieuw leven had ingeblazen in plaats van de 101 Dalmatiërs. Honden van dit ras hebben volgens hem onafhankelijke, grillige en onvoorspelbare karakters. Ze zijn vriendelijk als pup, maar te veel honden ontwikkelen volgens hem agressieproblemen als ze volwassen zijn.

Duitse Herder - Het ras dat er ieder jaar in slaagt om de meeste hondenbeten in Amerika op zijn naam te zetten. De Duitse Herder heeft een extreem bewakingsinstinct en is daardoor in potentie een gevaarlijke hond, vindt Ross. Ongetwijfeld een prima politiehond maar een slechte huishond. Duitse Herders hebben volgens Ross nogal eens de neiging om kleine honden aan te vallen. Toen hij in een dierenartsenpraktijk werkte zag hij heel wat hondjes binnengebracht worden die door een Duitse Herder waren aangevallen of zelfs gedood. De Duitse Herder is trouwens het minst favoriete ras van Barbara McKinney. Zij meent dat Duitse Herders altijd moeilijkheden zoeken, en heeft het gevoel dat ze dit ras nooit helemaal kan vertrouwen.

Welsh Corgi - Heel intelligent en zeer onafhankelijk ras. Corgi's zijn dol op bijten, hebben een enorme hoeveelheid energie en zijn over het algemeen weinig ontvankelijk voor training. Een Corgi is brutaal: geef hem een vinger en hij neemt je hele hand. Ondanks dat het krengen kunnen zijn is Ross dol op dit ras maar niet als huishond voor het doorsnee gezin.

Rottweiler en Jack Russel Terrier - Ross en McKinney konden niet besluiten welke van deze twee rassen nog op de lijst moest komen, daarom een gedeelde plaats. Ross kent geweldige maar ook verschrikkelijke honden van deze rassen. Voor beide geldt: begin heel jong met de training om problemen te voorkomen.

De Rottweiler is volgens Ross niet erg gemakkelijk te trainen. Het is een ras met veel waakinstinct dat agressief wordt als er iets van ze gevraagd wordt wat ze niet willen. Diverse trainers zijn die mening toegedaan, er is zelfs een bekende Amerikaanse trainer waar Rottweilers niet langer welkom zijn tijdens de les. Dan de Jack Russell: intelligent, agressief, hard en taai. Vasthoudende hondjes met een onafhankelijk karakter die nogal eens happen en bijten naar kinderen als ze denken dat ongestraft te kunnen doen. Vechters en keffers met een dominante persoonlijkheid en hoge pijngrens.

Bron: themanummer over rassen in LosVast en het boek Puppy-Preschool 

23:01 Gepost door Ruby in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) | Tags: hondenweetjes |  Facebook |

Commentaren

:-) kan iedereen overkomen hé, naar watte zien wij meestal op video of foto's? juist! maar niet wat errond hangt, zit, ligt,staat, enzo...:-)
als dat toch gebeurt, staat vragen vrij, hier toch! :-) grtjs en nu dodo...
slaapwel, chantal.

ps, toffe foto's hier van rassen zenne, kom morgen es terug kijken :)

Gepost door: chantal & prins en gizmo | 16-09-08

ONs vrouwtje geloofd niet in slechte honden, wél in slechtere baasjes. Alhoewel wij ons nu wel afvragen waar ze ons met ons oh zo koppige gedrag in de lijst hadden gezet.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 17-09-08

Verdorie, ik sta bij de "bezint eer ge begint" rassen. "Zij meent dat Duitse Herders altijd moeilijkheden zoeken, en heeft het gevoel dat ze dit ras nooit helemaal kan vertrouwen." Ja hallo, die kent blijkbaar niks van honden hoor! Vraag het maar eens aan m'n vrouwke.
Groetjes
Goras & Ria

Gepost door: Ria | 17-09-08

Ik denk dat ze vooral bedoelt dat een Duitse Herder in verkeerde handen meer problemen kan geven dan bij sommige andere rassen. Ben er ook niet helemaal mee akkoord trouwens, omdat ze het nogal vrij radikaal stelt. Je zal zien dat hij heel hoog staat in de ranglijst van intelligentie (post ik binnenkort), maar dan ook weer: een intelligente hond kan serieus problemen geven als hij in verkeerde handen terecht komt...

Gepost door: Ruby | 17-09-08

Ruby Het is soms moeilijk hé om de juiste pup te kiezen , maar ik vindt dat er in elke hond toch wat positief zit, en met veel geduld kan men soms veel bereiken ook.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 17-09-08

nu loop ik persoonlijk niet zo ver met amerikanen en honden, als instructeur op wedstrijden mee in contact gekomen en staan ver achter wat kennis betreft...wil niet zeggen dat het geen goed boek,is
ne fijne woensdag

Gepost door: swakke | 17-09-08

Jesek, Akkoord, maar doordat sommigen zo onterecht denken komen er ook veel honden in het asiel... mijn hond is niet "handelbaar" klinkt het dan. Sommige honden zijn gewoon niet geschikt voor iedereen (niet dat ik het volledig eens ben met de lijst uit het boek trouwens).
Maar "elke hond kan door eender wie opgevoed worden met geduld", daar ben ik het absoluut oneens mee.

Gepost door: Ruby | 17-09-08

Go die kent echt niets van honden persoonlijk vind ik bijvoorbeeld een Beagle bijna ontrainbaar die hebben totaal geen aandacht voor hun baasje die denken alleen maar aan jagen. Om maar een voorbeeld te noemen, het hangt allemaal van de baas af en of de klik tussen hond en baas er is dan kan je gewoon niet spreken over goede of slechte honden, spijtig dat hij niets te zeggen heeft over de cocker spaniel.

Gepost door: Vicky | 17-09-08

Dag Ruby Ik heb nu wel geen hond maar heb er 2 gehad: een dobberman en een labrador...dus die zitten wel bij de goede rassen.
Eén ding staat vast, als we de plek hebben (waar we volgend jaar gaan naar uitkijken, want we willen hier echt wel verhuizen...de boel verkopen en rustiger gaan wonen) dan kies ik weer voor een labrador! En ik denk niet dat dat een moeilijkheid zal zijn met de katten.
Kwestie van opvoeden hé!
Nog een fijne woensdag gewenst!
Liefs

Gepost door: Veerle | 17-09-08

ja van de golden retriever mag alles gezegd worden wij hadden er 2
ook een pantoffelheld is de new foundlander amaai is dat een lief beestje
nu ben ik van grote mastodont naar klein foxke hahah
koppig maar zeer lief !
heb je blogje eens doorgewandeld
mooi blogje hoor
wou de test van pedigree doen maar lukt me niet meer!
een hele fijne woensdag ruby

Gepost door: callemie | 17-09-08

handige log ruby:-)
ik zal hem bewaren :-)

groetjes
klaproos

Gepost door: klaproos | 17-09-08

wij hebben een chow gehad en dat was totaal het omgekeerd van wat hier staat het is hoe je hond als baasje opvoed de ene hond is de andere niet en het ene ras het andere niet en ook wat je van de of een hond verwacht .

Gepost door: joseph | 08-02-10

ik vindt het verkeerd dat ze de hondenrassen zwart maken elke hond heeft een eigenkarakter het is het baasje die fout zit hij heeft de hond bv leren bijten door te lachen ofzo
de hond reageert dat op mr natuurlijk hebbe ze voordelen en nadelen mr je moet een hond zoeken op ja karakter
ben je actief kies dan de jackrussel
mr het belangrijste hoe je je hond opvoed zo zal die pup later tot hond zijn gedrag waaarnemen

Gepost door: bruce | 30-06-11

Ik heb een duitse herder, en ik heb nog nooit een trouwere hond gehad in mijn leven, hij ziet eruit als een wolf. Van kleins af aan was hij aanhankelijk en lief, hij leerde heel snel, ik had hem nog maar twee dagen en hij zat, lag en stond al op commando. Hij groeide op tot een trouwe vriend die nooit voor problemen zorgde, als ik met hem ga wandelen en mensen komen dichterbij zal hij nauwlettend kijken of ze iets doen of niet doen, ken ik deze mensen dan zeg ik braaf, en hij zal nooit iemand bijten, mijn neefje ligt zelf op de hond en hij lekt hem dan en speelt met hem (de hond geeft mijn neefje lekjes eh;) ) , in zijn hele leven heeft hij nog nooit gebeten zelf niet om te spelen, ik zeg altijd een hond is maar zo goed als zijn baasje misschien zijn die trainers niet zo goed als ze laten blijken. Een hond moet opgevoed worden met liefde en vertrouwen en korte bevelen, als je een hond neemt ben jij bij wijze van spreke de 'packleader'. Jij hebt het voor het zeggen, vele mensen zeggen ik wil als een vriend zijn en niet mijn hond zijn baasje, en daar gaan vele de fout in. Elke hond is anders en vraagt een andere aanpak, deze rassen zwartmaken is absurd.

Gepost door: ilona | 21-06-13

De commentaren zijn gesloten.