10-09-08

Een nieuwe pup - 3 - De eerste weken met de pup

Stress, stress en nog eens stress

puppy_pic_3U kan zich waarschijnlijk zelf al voorstellen dat je als pup opeens in een enorm stresserende situatie terecht komt. Vanuit het warme nest word 
 je opeens in een bewegend territorium geplaatst, weg van je vertrouwde omgeving met de broertjes en/of zustertjes. Voor de pup is het allemaal nieuw en hou daar dan ook rekening mee ! Indien je thuis komt, laat hem dan de omgeving op zijn eigen tempo verkennen. Meestal zijn de pups gewoon doodmoe en zal er eerst een dutje gedaan worden vooraleer ze op onderzoek uitgaan. Hou mensen weg van de pup, laat hem niet te veel vertroetelen. Later kan er nog genoeg vertroeteld worden !

Zorg dat je dit in huis hebt !

 • Halsbandje
  Neem een gewoon leren puppy-bandje, zonder al te veel toeters en bellen, want dat is nergens voor nodig. Uw puppy zal snel groeien, dus zal u geregeld het bandje moeten verruimen. Het bandje mag niet te strak zitten, maar natuurlijk ook niet zo los, dat de pup er zijn hoofd kan uittrekken. Het halsbandje dat u nu nodig heeft dient om de pup te laten wennen aan 'iets' rond zijn nek.

 • Riempje
  Een gewoon leren riempje volstaat. Sommige winkeliers kunnen u misschien een metalen bandje aanprijzen, wat dan vooral tegen het bijten in de riem dient, maar dit bijten kan u gemakkelijk afleren. Het is dus nergens voor nodig om een metalen ketting te gebruiken.

 • Speeltjes
  Een hond zonder speeltjes zal zich al snel gaan vervelen, dus zorg voor een piepend poppetje (dat trekt altijd de aandacht), een flostouwtje om lekker mee te sjouwen, een balletje om te apporteren, ...

 • Kluifbeentjes
  Pups kluiven er lustig op los. Om te vermijden dat ze dat doen op de poten van uw kostbare zetel kan u voor kluifbenen zorgen : buffelhuidkluiven zijn bijvoorbeeld erg geschikt. Let op dat u het laatste stuk weggooit, want de pup heeft misschien de neiging om het laatste gedeelte volledig in te slikken, wat gevaar geeft op verstikking.

 • Snoepjes
  De opvoeding en gehoorzaamheidstraining (thuis) beginnen vanaf het moment dat de pup bij u in huis komt. Een hondje is meestal erg gevoelig voor snoepjes en sommige gaan er zelfs helemaal door het dak van. Een oefening als het 'hier komen' kan prima aangeleerd worden met een snoepje.

 • Slaapplaats
  Zorg voor een mand, deken of tapijt waar de hond kan op slapen. Elke hond heeft behoefte aan zijn eigen plaats (zie verder). U kan aan de fokker een stukje lap uit het nest meevragen en dat in de mand leggen : de pup zal op die manier snel vertrouwd raken met die plaats.

 • Drink- en voerbakken
  Natuurlijk zal uw pup moeten drinken en eten. Er zijn tegenwoordig zeer goede anti-slip voerbakken, die niet verschuiven : dit bespaart u omgevallen voerbakken.

 • Een lijst met huisregels
  Dit is misschien wel het belangrijkste om te maken. Overleg in familieverband wat de pup wel en niet zal mogen ! Mag hij op de bank of niet ? Mag hij mee-eten van tafel of niet ? ... Het is belangrijk dat iedereen van de familie deze regels volgt vanaf het begin : op die manier zal de pup een consequente opvoeding genieten en dit zal hem zeker ten goede komen. Indien u deze regels op voorhand vastlegt, zal dat ook spanningen voorkomen binnen het gezin.

De eigen plaats

De pup komt dus vanuit zijn warme en veilige nest terecht in een nieuwe wereld. Na het eerste onderzoek van zijn omgeving zal u merken dat de pup vermoeid wordt. Het is belangrijk om vanaf het begin de pup zijn eigen plaats te geven.

puppy_pic_4Dit is bij voorkeur de plaats waar hij 's nachts zal moeten slapen en de plaats waar hij zal verblijven wanneer hij alleen is. Op die plaats kan de pup zich in alle rust terugtrekken zonder gestoord te worden door iemand. Elke hond heeft behoefte aan zo een plaatsje, waar hij even kan uitblazen. Gebruik de eigen plaats ook nooit als straf, anders gaat de pup die plaats associëren met slecht gedrag.

Wanneer de pup moe begint te worden van zijn eerste onderzoek in de nieuwe omgeving, neemt u hem op en brengt hem naar die plaats (u kan reeds nu het woord 'mand' of 'plaats' gebruiken). Leg een kluifje in zijn buurt en laat hem slapen. Zorg er voor dat niemand hem stoort. Wanneer de pup wakker wordt ziet hij misschien eerst het kluifje en begint hij misschien eraan te knabbelen. Zorg ervoor dat u uw hoofd zo snel mogelijk laat zien wanneer hij wakker wordt. Ga even weg en kom terug, zo weet de pup dat u altijd wel terugkomt (dit zijn de eerste lessen in 'alleen blijven').
Na verloop van tijd zal u merken dat de pup de plaats gaat opzoeken om te slapen of om gewoon even alleen te zijn.

De eigen plaats van de pup moet voldoen aan volgende voorwaarden :

 • Er mag niet teveel menselijk verkeer zijn.

 • De pup moet gerust gelaten worden, dus niemand (ook geen visite) mag naar hem toe gaan.

 • De pup mag nooit als straf naar zijn plaats gestuurd worden.

Kamerkennel of 'bench'


Ruby PlaatsEen trend die van Amerika overgewaaid is heet de 'bench' of kamerkennel. Dit vormt een zeer goed alternatief voor een mand of deken. Het is een stalen constructie die de hond als zijn huis kan beschouwen. Deze kamerkennel is ideaal als plaats voor de pup. Als de pup gewend is om in de kamerkennel te blijven en te slapen, kan hij gemakkelijker veilig alleen blijven en zal hij ook op bijvoorbeeld campings een rustige, aangename gast kunnen zijn. Deze 'bench' is ook een goed middel om de hond zindelijk te maken.

De eerste nachten

U kunt zich voorstellen dat de eerste dag voor de pup nogal ingrijpend is. Weg van zijn moeder, weg van zijn broertjes en zusjes en weg van de fokker. Weg van al het vertrouwde, in een nieuwe omgeving met nieuwe roedelgenoten.

Roedelgenoten in de vorm van mensen, die de pup volop aandacht geven, knuffelen, roepen, aaien, ermee spelen, enzovoorts. Mensen, die het pupje heel snel leert kennen en leuk leert vinden, die eerste dag al. Uiteraard is dit voor u een bevestiging om door te gaan met het geven van die aandacht. U blijft er zelfs bij als u hem zijn eten heeft gegeven. En als hij even alleen heeft geslapen, bent u alweer snel ter plekke als hij is wakker geworden. De eerste dag verloopt prima. Maar dan komt de eerste nacht. De buren zijn op de hoogte gebracht dat het een lange nacht kan worden. U heeft een borstel en een wekker in de mand van de pup klaar liggen om zijn moeder te imiteren. U bent vastberaden en heeft afgesproken de pup te laten gillen. Dat is volgens velen tenslotte de beste manier om hem zo snel mogelijk te wennen aan 's nachts alleen blijven. Vaak begint het feest al na een paar minuten. De pup piept wat en krabt eens tegen de deur. Hij is niet in uw "moederfopperij" gestonken. En eigenlijk is dit heel logisch. Na nog een paar minuten begint hij te janken. U denkt al even aan de buren en drukt uw kussen tegen uw oren. U heeft tenslotte afgesproken dat u vol zou houden. De pup voelt zich ook al niet zo prettig. Hij heeft de hele dag genoten van nieuwe roedelgenoten die hij zo snel mogelijk moet leren vertrouwen. Het huilen of janken is voor de pup een manier om zijn roedelgenoten of leider bij zich te roepen. Als deze leider dan niet komt, omdat hij zo nodig vol moet houden, is de eerste deuk in de vertrouwensrelatie tussen de baas en de pup een feit.

Veel beter is het om de pup gewoon mee te nemen naar de slaapkamer. Een eerste prioriteit is te zorgen voor vertrouwen. De pup moet dit blindelings krijgen in zijn nieuwe roedelgenoten. Stop hem in een grote doos binnen handbereik en op momenten dat hij het even moeilijk heeft kunt u hem lekker kriebelen en op zijn gemak stellen. Voor u en voor de pup veel prettiger. Dit is ook de beste manier als u de pup op termijn helemaal niet in de slaapkamer wilt hebben. Want enerzijds laat u hem niet janken in de keuken, en dan wint hij als u hem toch ophaalt. Anderzijds kunt u hem met de gewone plaatsoefening, zoals hiervoor beschreven, overdag heel goed wennen aan alleen blijven. Gaat hij dan eenmaal uit zichzelf naar die slaapplaats overdag, dan kunt u hem nu ook 's nachts hier alleen laten. Ik wens u een goede nachtrust.

Ruby heeft de eerste week in de slaapkamer geslapen, totdat hij beneden aan zijn bench gewend was. Daarna was het geen probleem om beneden te slapen in zijn bench (dat is echt zijn eigen plaatsje waar hij gerust gelaten wordt).

Zindelijkheid

Soms lees je of hoor je weleens verhalen over pups die in één of twee dagen zindelijk zijn. Dit is natuurlijk prachtig, maar het komt niet echt vaak voor. U moet er dan ook niet op rekenen dat dit bij u zo vlot zal gebeuren. Uiteraard is het wel zo dat u een belangrijke invloed kunt hebben in de tijd die nodig is om de pup zindelijk te krijgen. Heel belangrijk hierbij is enerzijds observatie van uw pup en anderzijds regelmaat voor uw pup. Leg de eerste dag alvast op verschillende plekken wat kranten neer. De belangrijkste plek is bij de voor- of achterdeur. Let nu goed op wanneer uw pup gaat plassen of zijn behoefte gaat doen en hoe u dit van te voren kunt zien aankomen. Vaak zie je dit aan langdurig snuffelen of aan rondjes draaien op een zelfde plek. Meestal zal de pup ook wat doen als hij net lekker heeft liggen slapen, heeft gegeten of gespeeld. Juist op die tijdstippen of bij dit gedrag van uw pup, dat aangeeft dat hij wat moet doen, tilt u hem, vooral rustig op en gaat ermee naar buiten. U brengt hem dan naar een plek waarvan u ook later wilt dat hij daar zijn behoefte doet en wacht net zolang totdat hij wat gaat doen. Afhankelijk van wat hij gaat doen geeft u nu een commando. Direct hierna krijgt hij zijn beloning, heel uitbundig. Heel belangrijk hierbij is dat deze trip naar buiten bedoeld is voor zijn behoefte en niet om te spelen. Soms vinden pups het buiten zo verschrikkelijk leuk, dat ze volop spelen en genieten van alle nieuwe indrukken zodat ze geen tijd hebben om hun behoefte te doen. Ze willen niets van het plezier missen. Als u dan eindelijk weer thuis komt en binnen bent, zal de pup met een diepe zucht een flinke plas doen. Zo van he, he dat lucht op. Want daar had hij buiten natuurlijk geen tijd voor. Beter is het de pup nadat hij zijn behoefte heeft gedaan gelijk weer mee naar binnen te nemen. Een paar keer per dag kan hij dan extra mee om z'n energie kwijt te raken en de wereld te leren kennen.

Natuurlijk komt het voor dat u te laat bent en de pup binnen al wat heeft gedaan. Het heeft geen enkele zin hem hiervoor te corrigeren. Het met zijn neus door de plas of poep halen zorgt er alleen maar voor dat de pup bang voor u wordt. Ook als pups hun eigen nest bevuilen heeft het geen zin ze hier dan maar enkele dagen in te laten liggen. Ook dit wordt nog wel eens geadviseerd. De pup leert dan alleen maar dat het heel normaal is dat hij slaapt in een omgeving die hijzelf heeft bevuild en het wordt steeds moeilijker hem dit af te leren. Ga in het begin, ook als de pup nog geen aanstalten maakt om iets te doen, gewoon vaak met hem naar de plek waar hij wat mag doen. Om de een à twee uur bijvoorbeeld. Als u hier dan even wacht tot hij wat gedaan heeft en hem er uitbundig voor beloont zal hij des te sneller zindelijk zijn. Zorg dat die plek buiten niet te ver weg is, maar wel zo dat geen overlast veroorzaakt wordt of dat de ontlasting van uw hond gemakkelijk is op te ruimen. Leer de hond ook dat er verschillende plekken zijn waar hij zijn behoefte mag doen. Anders komt u, als u de hond eens meeneemt op visite in de problemen als zijn eigen plek niet in de buurt is.

Woont u op een flat of bent u niet altijd even snel ter plekke, leg dan in huis op verschillende plaatsen kranten neer. Nu zet u de pup, iedere keer als hij aanstalten maakt of heeft gegeten, geslapen of gespeeld, even op de krant. Na een paar dagen zijn dan de meeste honden krantzindelijk. Nu vermindert u langzaam het aantal kranten totdat er alleen nog maar kranten liggen bij de voordeur. Als u die, tenslotte weghaalt, zal de pup iedere keer als hij wat moet doen naar de voordeur lopen. Heel gemakkelijk voor u om hem nu wel op te pakken en mee naar buiten te nemen.

Als u een tuin heeft en niet wil dat de hond daar zijn behoefte doet kunt u deze beter niet gebruiken om hem zindelijk te maken. Dan verschuift u het probleem. Vindt u dit niet erg, maak dan een plekje in de tuin waar hij het mag doen. Voor u gemakkelijk op te ruimen en voor de buurt heerlijk als er niet overal drollen liggen.

 

11:28 Gepost door Ruby in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

heykes dare:-)
wij kome jullie een hele fijne speledag toewense se want zonneke aan de hemele is er en isse hiere warm zenne, blij datte wij soms watte op koele stene kunne ligge :-)
tot later, pootje prins & likie gizmo

ps: mmoie uitleg vanne puppy zegt mams :)

Gepost door: chantal & prins en gizmo | 10-09-08

Goede informatie. Als ik dit allemaal zo lees begint het nog harder te kriebelen om er weer ene pupje bij te kopen.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 10-09-08

Knappe posting,heel leerrijk.
Tibetanen hebben wel eens meer last van huid en vachtproblemen
Een allergie bij de moederhond is makkelijk te zien in het bloed
Indien ze dragen zijn van dat gen zou niet met deze ouderdieren gefokt mogen worden
Ook wanneer de ouders zelf niet allergisch zijn maar gewoon drager is het niet verantwoord
Cato haar halfbroertje is ook allergisch en is nu 4jaar,de allergie is ook begonnen rond 7-8 maanden

Gepost door: mireille | 10-09-08

Ruby dat is echt goed info.
knuffel

Gepost door: Viv&Chaplin&Staartje | 10-09-08

Goed geraden !
Een canon 400D.
Jullie ook ?

Gepost door: els | 10-09-08

Goeie morgen Ruby Heel interessant...toen ik een puppy had, legde ik in het begin altijd een tikkende wekker (goed ingepakt natuurlijk) bij hem als hij rustte of ging slapen...of een speeltje dat ik meehad uit het nestje...om hem een vertrouwelijk gevoel te geven...
Nog een fijne donderdag gewenst!
Liefs

Gepost door: Veerle | 11-09-08

dag jullie geven heel goede info over de hondjes .dat vind ik heel fijn .als iedereen dat zo lezen stonden de hondjes na een paar weken of paar maanden niet terug tekoop.

Gepost door: marcella | 03-01-09

ik wil graag een correctie maken in het verhaal, in het verhaal staat dat het wel leuk is om een kluifje in de buurt van de puppy te leggen maar dat moet je niet doen, je moet er altijd bij zijn wanneer je een puppy een botje geeft, er kunnen stukjes afbreken waarin de pup kan stikken

en ik heb nog een vraag: weet iemand wanneer de blenheim cavelier king charles spaniel stopt met groeien?

zou je het antwoord naar : Luuk_endannogiets@live.nl willen sturen alvast bedankt...

Gepost door: luuk | 06-03-09

De commentaren zijn gesloten.