05-09-08

De aanschaf van een nieuwe pup - 2 - Hoe kies ik een pup?

Er zijn diverse vragen die mensen zich moeten stellen vooraleer ze tot de aanschaf overgaan van een hondje. Er zijn namelijk overwegingen die men moet maken, per slot van rekening zal dit dier een belangrijke plaats gaan innemen voor de volgende 12 tot 15 jaar in uw leven : dus denk even na voordat u in een onbezonnen bui een hondje gaat kopen. Laat u niet misleiden door de kinderen, die zo plechtig beloven dat ze voor het hondje zullen zorgen : na enkele weken zal die interesse al wat afnemen en zal u het zijn die voor de hond zorgt !

Laten we een keer kijken naar enkele criteria die u kunnen helpen met het bepalen van uw keuze :

Een pup of een volwassen hond ?

Er is niets vertederender dan een pupje : het is zo innemelijk en zo lief. Een pup vraagt echter zeer veel toewijding en u zal meer dan eens vloeken als het kleine mormeltje voor de zoveelste keer aan uw sloffen aan het knabbelen is, of uw nieuw Perzisch tapijt aan het besproeien is. De pup moet als het ware alles geleerd worden. Aan de andere kant kan u de hond natuurlijk wel vormen naar uw wensen. Een volwassen hond is meestal zindelijk en kent reeds de basiscommando's, zodat u direkt weet wat u er aan hebt; indien u dit verteld wordt tenminste.

Reu of teef ?

Er is wel degelijk verschil in de twee geslachten. De reuen zullen veel vaker plassen dan de teven bijvoorbeeld. Een reu zijn leven staat bijna in het teken van het verspreiden van zijn reukvlaggen, terwijl een teef een tweetal keren plast per dag en dan klaar is. Verder zijn teven minder dominant dan reuen en een beetje meer toegeeflijk.  Denk niet dat teven "aanhankelijker" zijn dan reuen, er is geen verschil op dat vlak.

Rashond of Bastaardhond ?

Het grote voordeel voor het kiezen van een rashond is dat u op voorhand weet hoe hij er zal uitzien wanneer hij volwassen is. Verder zijn de eigenschappen voor de rassen vrij goed omschreven, zodat u weet dat als u een Border Collie koopt u een hond hebt die veel beweging nodig heeft, aanhankelijk is en leeft om u -zijn baas- te plezieren.

Bastaardhonden zijn meestal 'gezonder' dan de rashond : ze hebben niet te lijden aan rastypische kwalen en leven meestal wat langer. Het nadeel is dat men niet altijd weet wie de ouders zijn. Bastaardhonden zijn leergierig en kunnen de perfecte metgezel zijn. Het verschil in prijs is trouwens meestal aanzienlijk.

Grootte van de hond ?

Wil ik een kleine of een grote hond ? Dit is natuurlijk een subjectieve beoordeling. Het fabeltje van 'een grote hond past niet in een klein huis' gaat niet op ! Een directeur met een grote tuin en een prachtige kennel, die nooit tijd heeft om 'bij zijn hond te zijn' zal minder aan een bewegingsbehoeftige hond hebben dan een werkloze met een klein tuintje. Deze werkloze zal wel met zijn hond gaan wandelen en hem de noodzakelijke band geven tussen baasje en hond. Laat u eerder leiden door de vraag : 'hoeveel tijd heb ik beschikbaar om mijn hond de nodige beweging te geven ?'.

Ruimte

Samenhangend met de grootte van de hond. Het heeft geen zin om een grote hond in een klein appartement te houden : het dier zou er niet gelukkig zijn...

Training

Wilt u een hond waarvan geweten is dat hij gemakkelijker te trainen is, dat hij gehoorzaam is of wenst u liever een wat eigenwijzere hond met een sterk karakter bijvoorbeeld ?

Beweeglijkheid

Geeft u de voorkeur aan een kalm huishondje of wilt u de levenslustige, energieke hond die ervan houdt minstens een uur per dag te gaan wandelen en ravotten ?

Aard en temperament

Wilt u het overvriendelijke hondje dat vriend is van iedereen, of wilt u de onafhankelijke loebas die alleen u als baas duldt ?

Vacht

Zit u er niets mee in elke dag de dubbelharige lange vacht te borstelen of geeft u de voorkeur aan een kortharig ras ?

Gedrag met kinderen

Moet uw hond overweg kunnen met kinderen of moet hij liever bij volwassen zijn ?

Waken

Wenst u een hond die bij het minste onraad zijn roedel bijeen gaat blaffen of eentje die rustig doorslaapt, zelfs als er drie inbrekers bij u de huisraad aan het stelen zijn ?

Wanneer u alles op een rijtje gezet hebt, spring dan even de bibliotheek binnen en lees wat over het ras wat je hebt uitgekozen. Op die manier ben je goed voorbereid op de komst van je nieuwe huisgenoot. De opvoeding en training van de pup begint vanaf het moment dat je hem mee in de wagen neemt : een goed boek over hondenopvoeding zou ook goede lectuur zijn vooraleer het puppy-avontuur aan te vatten.

Waar let ik op als ik een pup ga kiezen ?

Er zijn diverse karaktertjes binnen een nest pups : het baas-spelertje wordt vaak een dominante hond. Het hondje dat spontaan naar u toekomt heeft alvast een streepje voor ! Het arme drommeltje dat achterin blijft zal een geduldige opvoeding nodig hebben omdat het zo onzeker is. Laat je niet verleiden dit hondje mee te nemen, want dat gebeurt nog al te vaak uit medelijden.

Probeer erachter te komen of de hondjes goed ingeprent zijn. Wat dat betekent kan u lezen in het onderdeel inprentingsfase (dit post ik binnenkort).

Controleer of de pup gezond is : geen lopend neusje, geen tekenen van diarree. Een controle van de oren (zijn deze zuiver ?) is ook zeker op zijn plaats !

Controleer de pup aan de ogen : lopende ogen kunnen wijzen op een blindvliesontsteking !

Kijk hoe gevoelig de pup is : wanneer u hem al serieus moet knijpen vooraleer u een piepje hoort, dan hebt u een hondje dat later serieuze correcties zal moeten nodig hebben. Piept hij al bij de minste aanraking, dan is het hondje overgevoelig en zal u veel geduld moeten hebben wanneer u hem gaat trainen.

Draai het pupje op zijn rug en kijk of hij tekeer gaat om eronder uit te komen ! De pup die rustig blijft liggen zal gemakkelijker leiding accepteren dan de pup die zo snel mogelijk weer rechtop wil komen.

Wil de pup apporteren ? Gooi een stukje papier weg en kijk of hij erachter aan gaat ... Brengt hij het ook nog terug ? Deze hond zal er plezier aan beleven om voor u te werken.

Enkele gouden tips

Vraag altijd een vaccinatieboekje, zodat u weet welke inentingen uw hond reeds gehad heeft. De belangrijkste vaccinaties zijn : hondenziekte, parvovirose, hepatitis en rattenziekte. Laat uw hond ook inenten tegen rabies indien u hem mee wil nemen naar de Ardennen of naar het buitenland (rabies -hondsdolheid- wordt door vossen overgedragen).

Koop een hond met een ingeplante chip of een tatouagenummer !

Zorg ervoor dat u een verkoopsovereenkomst opstelt, met garantie in geval van besmettelijke en ernstige ziekten.

12:07 Gepost door Ruby in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

'k Hoop dat er een heleboel mensen deze tips lezen. Er zou al heel wat miserie met verholpen worden.
Liefs
Goras & Ria

Gepost door: Ria | 05-09-08

Ik wil een pup in Engeland kopen. Heb ik daarvoor speciale formulieren nodig?

Gepost door: wim meeusen | 03-01-09

We gaan met onze pup van 7 weken naar de ardennen mag of moet deze pup ingeent worden tegen hondsdolheid.

Gepost door: linda | 05-08-10

Een pup van 7 weken??? Toch echt te vroeg weggehaald bij de moeder. Niet verstandig

Gepost door: femke | 26-01-11

De commentaren zijn gesloten.