04-09-08

De aanschaf van een nieuwe pup - 1 - Waar koop ik een pup?

Men kan een pup kopen op diverse plaatsen. Hieronder geven we een overzicht van de diverse mogelijkheden.

Broodfokker

Deze fokkers specialiseren zich niet in een bepaald ras. Ze verkopen diverse rassen en het is hun broodwinning : de hondjes moeten geld opbrengen. Indien u een hond wil kopen is het aangeraden de wenken die gegeven worden in 'Hoe kies ik een pup? ' te raadplegen. De pups in deze 'puppy-mills' (puppy-fabrieken) durven nogal eens te lijden aan diverse rastypische kwalen. Vader en moeder zijn meestal ook niet aanwezig, zodat men deze al niet als referentie kan gadeslaan.

Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.puppies.be. Ziet er mooi uit niet? Zoveel rassen en tientallen honden te koop (60 chihuahua's, 34 cavaliers om maar iets te noemen). Ze sturen ze zelfs met de post op als je ze niet kan gaan halen...!  Je moet eens gaan kijken zou ik zeggen en vragen achter de ouders en of je ze kan zien. Teveel mensen laten zich verleiden (een pup ziet er ALTIJD lief uit) en zo blijft de handel doordraaien natuurlijk (en dat is geen verwijt naar die mensen toe).  Wat er kan gebeuren met pups van deze 'site': http://hondenleed.web-log.nl/hondenleed/2005/01/het_laatste_nie.html

Ook www.broodfok.be is minstens een bezoekje waard voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe pup.  Lees de verhalen eens op http://broodfok.be/v2/nl/index.php en je zal zien dat je voor zeer onaangename verrassingen kan komen te staan.

Slechts 1 tip: vermijd broodfokkers!

Asiel

Een dier uit een asiel weghalen, of dat nu een hond is of eender welk dier, getuigt van een nobele gedachte bij de betrokken persoon. Het geeft je een goed gevoel te weten dat je een arme stakker een nieuw en boeiend leven kan geven.

Het nadeel van een hond uit het asiel te halen is wel dat er weinig tot niets over zijn voorgeschiedenis gekend is. Men weet meestal niet wat er met de hond gebeurd is in de belangrijkste periodes in zijn leven (tussen 3 en 16 weken : zie de fases). Het kan best zijn dat de hond enkele verborgen gebreken of negatieve eigenschappen heeft die men niet op het eerste zicht kan opmerken (bijvoorbeeld een agressie tegen kinderen of tegenover andere honden).

Een van de voordelen om een asielhond te nemen kan het feit zijn dat deze hond reeds volwassen is, met wat geluk is hij dan ook al zindelijk en heeft hij de basiscommando's onder de knie.

Rasfokker

Voor de meeste rassen bestaan er in België en Nederland fokkers die zich uitsluitend toeleggen op het fokken van een bepaald ras. Dit zijn door de band zeer gedreven mensen met een zeer sterke liefde voor het ras dat ze kweken.

Doordat deze fokkers ervan houden met 'hun' ras bezig te zijn, is hetgeen ze doen niet uit winstbejag, maar uit liefde voor het ras. Deze fokkers willen gezonde honden verkopen. Bovendien besteden ze aandacht aan de belangrijke inprentingsfase. Bovenop kan je aan deze mensen steeds raad vragen : ze zullen u graag met de nodige informatie overladen vanuit hun uitgebreide ervaringen.

Uit de krant

Een andere mogelijkheid is de advertenties uit te pluizen in de krant of op internet. Meestal gaat het dan om prive-personen die hun hond laten dekken hebben en nu de nest aan de man proberen te brengen. Deze mensen zijn geen 'fokkers' maar laten hun geliefd dier een keer dekken, vermits dit goed is voor de gezondheid van de hond. Breng eens een bezoekje : in welke omgeving leven de honden ? Hoe gaan de mensen met hun hond om ?  Zijn de pups goed ingeprent ? ...

In de winkel / Op de markt

De laatste mogelijkheid is een 'dierenwinkel' binnen te stappen of ergens op een dierenmarkt een hondje te kopen. Deze optie zou ik zo goed als uitsluiten. Niemand weet waar de dieren vandaan komen en of ze wel degelijk zijn ingeënt. In België is er trouwens een wet van kracht die het verbiedt om honden te verkopen op een markt : een verwittigd man is er twee waard ...

19:08 Gepost door Ruby in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) | Tags: aanschaf van een nieuwe pup |  Facebook |

Commentaren

Dat is nu eens een uitgebreide uitleg zeg! Heel goed voor mensen die nog schatjes willen aanschaffen.

Gepost door: Fredje en Dolfke | 04-09-08

Ruby dat is zeer goede info.
groetjes viv

Gepost door: viv | 04-09-08

Goeie morgen Ruby Blij dat je af en toe eens binnenspringt.
Ik heb nu wel 4 katten maar in spé ben ik een echte dierenliefhebber en zou graag terug een hond aanschaffen...je tips hier zijn goud waard, maar ik weet al wat ik wil...en heb er ook goed bij nagedacht...maar eerst nog verhuizen en dan kan die wens ook in vervulling gaan!
Ik heb je een linkje gegeven, zo kan ik vlugger eens naar hier komen!
Ik wens je nog een fijne vrijdag en een prachtig weekend toe!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 05-09-08

Ja goede info Ruby!

Gepost door: Linda | 05-09-08

Knap ! Tof dat je dit eens uitlegt op je blogje !
Jammer genoeg weten nog steeds héél veel mensen niet wat broodfok is met alle gevolgen vandien.

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 05-09-08

Ons vrouwtje zette een linkje op ons blogje naar jullie. Laten jullie weten als jullie het niet zo tof vinden ?

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 05-09-08

Toffe site en super goede info !
Groetjes Pascale

Gepost door: Pascale | 16-09-08

Ik zoek Hallo
Ik ben op zoek achter twee pups cavaliers een reu en een teefje
MVG
VHL

Gepost door: vanhaute | 15-02-09

laster en eerroof Geachte,
Ik reageer de vermelding van onze website "www.puppies.be" in uw artikel.
Daar u via deze link onze zaak in een negatief daglicht stelt, verzoek ik u met aandrang deze verwijzing uit uw artikel te verwijderen.
Ik hoop dat u op dit verzoek spontaan reageert daar ik mijanders verplicht zal voelen dit dossier in handen te geven van onze raadsman die het niet zal nalaten de provider in gebreke te stellen voor het verspreiden van laster.
Ik wens u verder veel succes met uw hobby; uit de praktijk weet ik dat men meer succes met het wijzen op de eigen sterke punten in plaats van het bekladden van anderen.

mvg
Gerd voor Just Dogs BVBA

Gepost door: Gerd | 20-03-09

Hallo,

Ik heb 1 jaar geleden een Duitse Herder gekocht bij www.puppies.be. We zagen al na een tijdje dat hij mankte (en jankte). We hebben hem naar de dierenarts gedaan waar we tot de conclusie kwamen tot hij heupdysplasie had. Niet lang daarna hebben we hem moeten een spuitje geven.... :(

RIP Max....

Ik geef jullie mensen, die door google hier waarschijnlijk zijn terechtgekomen:

KOOP GEEN HOND BIJ WWW.PUPPIES.BE

Je ziet ze namelijk berichten posten op het internet, zogezegde mensen die daar een hond gekocht hadden.

"vanaf de eerste dag zindelijk", dat heb ik al 5x na mekaar gelezen. Super kwaliteit en service, personeel zorgt goed voor de honden.
Niets is minder waar.

De honden opzich zijn ook echt lelijk (alhoewel mijn hondje wél mooi was, alleen heeft het niet mogen baten.)

De prijs is ook dubbel zoveel dan dat de hond waard is!

STOP BROODFOK

Gepost door: Anoniem | 12-09-09

De commentaren zijn gesloten.